
![]() Athens | ![]() Lisbon | ![]() Tokyo |
---|---|---|
![]() Venice |
City branding | startvisie
De startvisie geeft mijn persoonlijke en authentieke visie op Citybranding weer, welke door mijn eigen kennis, deze minor en de kennis vanuit mijn opleiding Leisure & Event Management onderbouwd is.
CITYBRANDING refereert naar het vermerken van steden. Te vergelijken met bedrijven die hun producenten willen vermerken. In het geval van citybranding gaat staat het vermerken van de stad dus centraal.
Naar mijn mening zit het in de tastbaarheid. Een product kan je aanraken en het vervolgens ook beoordelen, bij een stad gaat dit echter niet.
Bij een stad zou je dus moeten kijken naar de andere factoren die waarde toevoegen aan de beleving van potentiële bezoekers. Met een slogan of logo kom je er niet, ik denk ook eerlijk gezegd dat Dit niet nodig is. Wel heb ik gemerkt dat steden dit wel doen, bijvoorbeeld met de slogan Make It Happen van Rotterdam en I Amsterdam. Bij branding gaat het echter meer om de waarde van een bedrijf omgezet te krijgen in een visueel identiteit en dit vervolgens het merk volledig lasten vertegenwoordigen.(LinkU, 2020).
Dit is vergelijkbaar met… Brand Recognition houdt in dat je het merk aan de hand van het logo herkent. Brand Recall refereert naar het denken aan een bepaald merk of dergelijke wanneer je aan een categorie of product denkt. Stel, je denkt aan de stad van de liefde. In dit geval wordt er snel aan Parijs of Venetië gedacht (Kenton, 2018).
“Citybranding is een variant op citymarketing waarbij niet de wensen en behoeften van de gebruiker centraal staan, maar een vanuit een integrale visie bewust gecreëerde identiteit die als zodanig door de potentiële gebruikers herkend wordt.”
Vanuit mijn perspectief is het doel van Citybranding om het imago en de identiteit met elkaar te laten overeenkomen. De volgende stap is om dit naar potentiële bezoekers te communiceren.
Net zoals bij elk merk communiceert Citybranding ook een boodschap. Hoewel een stad of gebied naar mijn mening niet per se een slogan of logo nodig heeft, is het toch wel mooi meegenomen als dit letterlijk en figuurlijk blijft hangen. Een voorbeeld hiervan is I Amsterdam of I ♥️ NY.
Daarnaast hebben onder andere landen, steden en gebieden een eigen vlag. Door de selectie van kleuren en de bijbehorende vormgeving hebben deze vlaggen een betekenis, maar ook een geschiedenis (FHM, 2018).
City Branding gaat over het merk, met als doel de bekendheid vergroten. Als stad/plek bouw je aan je merk en crew je je gewenst imago. Dit is relevant, omdat je met een sterk merk consumenten kunt trekken. In het geval van een gebied of stad kun je toeristen en bezoekers trekken, welke voor hogere inkomsten voor het gebied zorgt (Couzy, 2017).
Naar mijn mening kan een bewoner of ondernemen zich ook identificeren met het imago en de identiteit van de stad. Dit zorgt er voor dat de bewoners hier blijven wonen en de ondernemers blijven ondernemen, wat bijdraagt aan de economie van het specifieke gebied of stad.
In het derde jaar van de opleiding Leisure & Event management was er een module, namelijk Impact in The City (IMC). Tijdens dit semester gaf Stephanie Bakker een gastcollege over Future Cities. Tijdens dit college en tijdens het vak werden verschillende toekomstscenario’s voor de stad bedacht. Deze scenario’s werden vervolgens onder andere naar een beleidsmaker en marketeer gestuurd. Dit college heeft mij geïnspireerd, omdat ik toen merkte dat een groot gedeelte van de identiteit van een stad aan de inwoners en ondernemers te danken is. Zo wordt Kinshasa, een stad in Congo, gezien als de ‘Parijs’ van Afrika.
Tijdens het ‘Amsterdam debat’ werden we onderverdeeld in een aantal rollen: de beleidsmakers, de ondernemers, de toeristische organisaties en de bewonersvereniging.
Ik kreeg de rol van de bewonersvereniging toegewezen. Ik merkte al gauw dat je als bewoner veel meer moeite moet doen om de andere partijen te overtuigen. Het motief bij de ondernemers is omzet en voor de toeristische organisatie is het motief toeristen. De toeristen zorgen immers voor inkomsten. Hoewel de beleidsmakers een passende oplossing voor iedereen probeerde te bieden, liep dit lastiger dan verwacht. Het gaat namelijk voor een groot gedeelte om de inkomsten, waardoor de bewoners zo nu en dan werden vergeten.





Om deze reden wil ik mij focussen op de bewoners van een stad, gebied etc. Hierbij vraag ik mij af of de bewoners in realiteit inspraak en invloed hebben op de situaties in hun woongebied, of was dit toevallig alleen tijdens het ‘Amsterdam debat’ het geval.
Daarnaast ben ik ook nieuwsgierig naar het contrast van een stad. Hier zou ik graag onderzoek naar willen doen. In een dergelijk onderzoek zou ik twee verschillende onderwerpen willen aankaarten, namelijk het centrale, drukke en toeristische aanbod, maar ook wat er aan de randstad met lokale ondernemingen gebeurt. Bij het laatste vind ik het interessant om te onderzoeken hoe deze ondernemers zich bezighouden met trends en ontwikkelingen. Daarnaast zou ik mij ook willen verdiepen in leuke concept winkeltjes en interessante cross-overs als dit in het onderzoek ook aan bod komt.
![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|
![]() |
BIBLIOGRAFIE
Couzy, M. (2017, 19 oktober). Toerisme levert Amsterdam 2,7 miljard aan welvaart op. Het Parool. https://www.parool.nl/nieuws/toerisme-levert-amsterdam-2-7-miljard-aan-welvaart-op~ba526e4e/
FHM. (2018, December 11). De betekenis achter bekende nationale vlaggen. Opgeroepen op september 12, 2020, van Websote van FHM: https://fhm.nl/betekenis-bekende-vlaggen/
Kenton, W. (2018, Februari 7). Brand Recognition. Opgeroepen op Oktober 2020, van website van Investopedia: https://www.investopedia.com/terms/b/brand-recognition.asp
LinkU. (2020, Maart 16). Waarom merken kiezen voor een dynamische identiteit. Opgeroepen op Oktober 2020, van Website van LinkU: https://linku.nl/waarom-merken-kiezen-voor-een-dynamische-identiteit/